Erling Persson & Åsa Bergman
Erling Persson
Erling Persson föddes i Borlänge 21 januari 1917 och senare år 28 oktober 2002 i Stockholm. Persson var en svenska entreprenör och företagsledare som grundade klädkedjan Hennes & Mauritz. Hans första H&M butik öppnades i Västerås 1947. Innan han startade H&M grundade han även Pennspecialisten 1943, idag känt som Ur & Penn. Persson gifte sig med Margot Lacobi men gifte sedan om sig med Margareta Frestadius år 1984. Han fick barnen Sian Bengtsson, Stefan Persson och Lottie Tham. Hans barnbarn Karl-Johan Persson är nu vidare VD i familjeföretaget.
Perssons pappa ägde en charkuteriaffär på Skultunavägen i Västerås. Meningen var att Persson skulle ta över när han hade gått klart skolan men har berättat i interjuver att han inte tyckte om branschen. Persson var inte heller ett så stort fan av skolan men han tog ett par kvällskurser där han lärde sig om handelsutbildning, sedan var han även springpojke i hans pappas affär tills han började militärtjänsten.
Sedan flyttade han vidare till Stockholm där han började sin karriär. Vid 26 års åldern 1943 grundade Persson Pennspecialisten ( ur & penn. Fyra år senare öppnade han damklädesbutiken Hennes i hemstaden Västerås. Efter ett besök i USA år 1947 hade Persson upptäckt en helt ny typ av klädesaffärer med hög omsättning och låga priser. 1968 köpte han jakt- och vapenaffären Mauritz Widfross i Stockholm för att komma över affärslokalen. Med hans köp kom det till ett lager av herrkläder. Perssons företag började nu även sälja herrkläder och därför byttes namnet 1968 till Hennes & Mauritz. Företaget fortsatte att etablera sig vidare till Norge år 1964. År 1967 öppnades även en butik i Danmark som ett tredje försäljnings land. 1974 börsintroducerades H&M på Stockholmsbörsen. År 1976 öppnades den första H&M-butiken i Storbritannien, som 2006 passerade Sverige som H&M:s näst största marknad.
H&M affärsidé och verksamhet beskrivs som ”mode och kvalitet till bästa pris på ett hållbart sätt”. H&M erbjuder ett stort sortiment med varierande produkter för i princip alla målgruppen, samt att företaget strävar mot att vara bäst på alla marknader oavsett om det gäller priser, kvalitet, designer eller hållbarhet. H&M har olika produktionsspecialiceringar på kläder, allt från sport, fest och bäbiskläder. I delar av butiken har det även kosmetika eller heminredning. H&M satsar på att nå ut till alla olika målgrupper och identiteter då deras utbud är väldigt hög.
H&M är ett av världens största modeföretag och kan erbjuda oändliga karriärmöjligheter. Idag har H&M cirka 177 000 anställda på 72 olika marknader. Det har vuxit upp till 4 979 butiker. H&M har skapat jobb möjligheter för oändligt många människor som leder till att arbetslösheten i samhället minskar och att fler kan betala skatt. Eftersom H&M har ett utbud av kläder för billigare priser som passar alla målgrupper har det lett till att klasskillnaderna i samhället har minskat, eftersom att H&M är ett populärt företag där alla olika typer av människor köper av. Att Persson lyckades var att han hade en klar affärs ide och var väldigt målinriktad. Fast han hade motgångar gav han inte upp utan han lärde sig av sina misstag.
Åsa Bergman
Åsa Bergman, född 21 december 1967. Åsa har två barn, 19 och 16 år och en sambo. Hon bor i Östersund och i Stockholm. Hon är civilingenjör i Stockholm och började att arbeta på arkitektbyrån FFNS efter examen som senare ledde till grunden till Sweco. Hon har nu jobbat 27 år på bolaget. På fritiden så tränar hon som tillexempel springer, vandrar och åker skidor. Hon menar att träningen hjälper henne att få energi till arbetet, särskilt när ansvaret har blivit större.
Företaget Sweco är Europas största teknikkonsultbolag som planerar och utformar framtidens samhällen och städer.
De erbjuder ett brett utbud av tjänster inom byggkonstruktion, installation, arkitektur, infrastruktur, energisystem, projektledning och IT för samhällsutveckling och industri.
Hon började med att bli anställd av Sweco och blev sedan regionchef åtta år senare. Då hade hon ansvar över Sweco’s projektledare i norra Sverige. Detta ledde vidare till att hon blev vd för Sweco Management år 2012. Under hennes arbete så växte organisationen från 3 000 till 5 700 svenska medarbetare och idag är det 16 000 medarbetare i Europa. Idag är hon vd och koncernchef på Sweco samt så är hon utsett som årets mäktigaste kvinna i Sverige.
Varför åsa blev utsett till det är för att hon har skapat en hållbar samhällsutveckling inom företaget och en mångfald och jämställdhet på alla nivåer.
Hon har byggt en inkluderande och normbrytande företagskultur. På Sweco så utformar de framtidens samhällen och städer vilket påverkar och har påverkat många. Eftersom deras medarbetare har olika perspektiv och erfarenheter så skapar de miljöer som passar alla.
2019 utsågs Åsa Bergman till ledamot av Nationella innovationsrådet. Tillsammans med regeringen ska ledamöterna bidra till att med innovation möta samhällsutmaningar och verka för ett långsiktigt konkurrenskraftigt och hållbart Sverige.
Varför jag tror att hon har lyckats i sin karriär är för att hon framförallt är väldigt målinriktad. Hon har alltid jobbat med att utvecklas och har nya mål för varje dag. Åsa är tydlig med att hennes ledarskap har starka värderingar. Hon har dessutom ett starkt fokus på resultat och att leverera mot högt uppsatta mål. Hon är en stark, positiv och självständig kvinna men hon prioriterar även att arbeta tillsammans med andra. Hon tycker att om man har ett starkt team så skapar man insikter och lösningar som man kanske inte kunnat göra själv.
Olivia Palmgren & Julia Wikgren